Jak uniknąć niedoborów witamin w ciąży?

Jak uniknąć niedoborów witamin w ciąży?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Zdrowa i zbilansowana dieta jest bardzo ważna, a szczególnie istotną rolę odgrywa u kobiet w ciąży. W końcu wtedy troszczysz się nie tylko o swoje zdrowie, ale także o maluszka. Co więc jeść i jakie suplementy stosować, aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów w ciąży?

Ciąża to szczególny czas, kiedy w Twoim organizmie zachodzi wiele zmian. Jest to moment, kiedy powinnaś szczególnie się o siebie zatroszczyć. Dlatego też tak istotna jest zdrowa i zbilansowana dieta, aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów. Jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu w trakcie ciąży?

Co jeść, aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów?

Jest kilka witamin, które mają szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży. Jedną z nich jest witamina D3, która uczestniczy w prawidłowej budowie kości i zębów. Jest ona niezwykle ważna zarówno dla mamy, jak i dla dziecka, ponieważ jej niedobory mogą powodować zaburzenie wzrostu kości, opóźnienie rozwoju fizycznego, a także sprzyjają wystąpieniu cukrzycy ciążowej. Aby zadbać o jej odpowiednią ilość, warto do swojej diety włączyć produkty takie jak mleko, jajka, oleje roślinne, tłuste ryby, masło, orzechy i nasiona słonecznika.

Kolejną ważną witaminą w ciąży jest witamina C. Znajdziesz ją między innymi w truskawkach, brokułach, fasolce szparagowej, pomidorach oraz owocach cytrusowych. Niedobór witaminy C w ciąży może powodować wystąpienie zespołu Barlowa u noworodków, związanych z zaburzeniem pracy serca. Dodatkowo witamina ta odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz uczestniczy również w syntezie hormonów nadnerczy. 

W ciąży ważna jest także wzmacniająca układ odpornościowy i przyczyniająca się do prawidłowego funkcjonowania naczyń witamina E. Utrzymanie witaminy E na właściwym poziomie zmniejsza ryzyko zatrucia ciążowego. Noworodek otrzymuje ją głównie z mlekiem matki. Aby zadbać o jej odpowiednią ilość, należy spożywać zboża, oleje roślinne, szpinak i orzechy.

Oprócz witamin szczególną rolę odgrywają minerały. Niezwykle ważne jest żelazo, którego niedobory w diecie kobiety w ciąży prowadzą do anemii, niskiej masy urodzeniowej dziecka, zwiększają ryzyko przedwczesnego porodu oraz mogą skutkować opóźnieniem rozwoju i upośledzeniem funkcji poznawczych noworodka. Aby tego uniknąć, włącz do swojej diety produkty takie jak ryby, fasola, szpinak, brokuł i soczewica.

Równie ważnym minerałem jest wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości. Produkty bogate w ten pierwiastek to mleko i przetwory mleczne, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, szpinak i brokuły. Niedobór wapnia zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u noworodka.

Bardzo ważnym pierwiastkiem, który ma duży wpływ na rozwój malucha, jest także kwas foliowy. Jednak, aby spełnił on swoje zadanie, to konieczne jest dbanie o jego prawidłowy poziom jeszcze przed zajściem w ciążę. Zalecane jest, aby suplementować kwas foliowy już na 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę. Taka dodatkowa suplementacja przed planowaną ciążą i w pierwszych jej miesiącach zmniejsza aż o 70 proc. ryzyko rozszczepu kręgosłupa i wad w mózgowiu. Dodatkowo pomoże to uniknąć rozszczepu wargi, rozszczepu podniebienia i niektórych wad serca. Wysokiej jakości suplementy dla przyszłych mam znajdziesz na https://www.ekopteka.pl/pol_m_MACIERZYNSTWO-1684.html. Dodatkowo warto włączyć do swojej diety szpinak, brokuły, buraki, kalafior, groch, fasolę, pieczywo, brązowy ryż, banany i orzechy.

Zdjęcie główne: MART PRODUCTION/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*